Wij als gemeente zijn daarbij onmisbaar. Samen met onze bewoners kunnen we verduurzaming echt in de praktijk brengen. We hebben bovendien een regierol. Gemeenten moeten concrete invulling geven aan de Regionale Energie Strategieën (RESsen). Ook zijn het gemeenten die ervoor moeten zorgen dat in 2050 alle huizen van het gas af zijn en zijn aangesloten op een alternatieve warmtebron.
GroenLinks zorgt ervoor dat klimaat en duurzaamheid in Oegstgeest bovenaan de politieke agenda staan. Wij willen dat de energietransitie duurzaam en eerlijk verloopt, samen met onze bewoners wordt vormgegeven en uitgevoerd, dat projecten natuurpositief worden ontwikkeld en dat de transitie leidt tot een economie zonder verspilling.
1. We grijpen de energietransitie aan om fors in wijken te investeren. In ‘wijkgesprekken’ kunnen inwoners aangeven hoe we hun buurt kunnen verbeteren. Samen kijken we hoe de energietransitie hierin past.
2. We scholen mensen (om) en helpen hen aan ‘groene banen’ (zoals installateurs van warmtepompen en zonnepanelen, elektrotechnici of fijnslopers).
3. Inwoners met een kleine beurs worden koplopers in energiebesparing. Van energiecoaches krijgen zij gratis advies en hulpmiddelen (tochtstrips, ledlampen, radiatorfolie etc.). Door mensen zonder baan tot energiecoach op te leiden vangen we drie vliegen in één klap: mensen verbruiken minder energie, de energierekening gaat omlaag én de werkloosheid loopt terug.
4. Bewonerscollectieven worden centrale partners in de warmtetransitie. We faciliteren lokale ‘warmteschappen’. Deze kunnen prima samenwerken met private warmtebedrijven.
5. We verlenen alleen medewerking aan zonne- en windprojecten die aan onze groene en sociale voorwaarden voldoen. Zo zorgen we dat de gemeenschap financieel meeprofiteert en dat de omliggende natuur wordt verbeterd.
6. We experimenteren met innovatieve manieren om zonne-energie op te wekken: zonnepanelen op carports, gevels, bushokjes, hekwerken, geluidswanden en lantarenpalen.
7. We zorgen voor optimale natuurlijke en maatschappelijke inpassing van wind- en zonneprojecten. We creëren ‘energietuinen’ waar zonneweides worden gecombineerd met rijke natuur die bijdraagt aan een toename van biodiversiteit.
8. Met ‘wortel en stok’ zorgen we dat bedrijven meedoen in de energietransitie. We zijn streng als het gaat om naleving van de Wet milieubeheer. Tegelijkertijd helpen we MKB actief om besparende maatregelen door te voeren.
9. Met winkeliersverenigingen en de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland maken we duidelijke afspraken over afvalscheiding, duurzame logistiek en maatregelen om energieverspilling (terrasverwarming, open winkelpuien) tegen te gaan.
10. We gaan veel minder afval weggooien, bijvoorbeeld door in te zetten op ‘diftar’ (differentiële tarieven): huishoudens die minder restafval aanbieden, betalen een lagere afvalstoffenheffing. Ook maken we het makkelijker om afval gescheiden in te leveren dan om restafval in te leveren (omgekeerd inzamelen).
11. We bouwen circulair. Circulariteit – waarbij kringlopen zich sluiten en afval een grondstof is – wordt een vast criterium bij gronduitgifte, aanbestedingen en vergunningen. Binnen de toekomstige Omgevingswet stellen we scherpere eisen aan de milieuprestaties (MPG) van nieuwbouw.
12. We maken duidelijke prestatieafspraken met woningcorporaties: onder andere over minimale energielabels, het percentage energieneutrale woningen en woningen met zonnepanelen.
13. Warmtenetten maken gebruik van duurzame bronnen (geothermie, aquathermie, lucht- en bodemwarmte of groene stroom). Waar mogelijk geven we de voorkeur aan lage- en middentemperatuur warmtenetten.
14. Als gemeente hebben we een voorbeeldfunctie. We gaan daarom voor maximale CO2-reductie binnen onze eigen organisatie. We gebruiken groene stroom en leggen zonnepanelen op al onze daken en op maatschappelijk vastgoed (scholen, sportvoorzieningen etc.). Ook zetten we ons actief in voor verduurzaming in de keten (leveranciers, onderaannemers etc.). Om ervoor te zorgen dat deze beloften niet vrijblijvend zijn laten we ons certificeren.
15. De gemeente koopt circulair in. Circulariteit wordt in alle aanbestedingen een criterium.